Ola Lindgren – en av de stora

by Mattias Holmgren

De av oss som har några år på nacken minns med glädje guldåren inom Svensk handboll. Åren då vi under legendariske Bengan Johanssons ledning malde ner allt motstånd och vann det mesta av det som går att vinna. Ola Lindgren var en given kugge under dessa år.

Snabba fakta om Ola Lindgren

Vem?Handbollsspelare och kugge i legendariska “Bengan Boys”
Ålder?58 år fyllda
Meriter?Tre OS-silver och två VM-guld som spelare samt ett OS-silver som tränare
Position?Spelade försvarare, vänsternia och mittsexa

Ola Lindgren och handboll

Ola Lindgren är synonymt med handboll. Han räknas tillsammans med Staffan Olsson, Erik Hajas och Magnus Wislander som de riktigt stora under guldåren i svensk handboll. Tillsammans utgjorde de en näst intill omöjlig uppgift för motståndarna. Ola Lindgren var en mycket värdefull spelare då han var väldigt allround och kunde spela försvarare, vänsternia och mittsexa. 

Många minns honom också som en verklig kämpe. Under VM 2001 spelade Ola Lindgren flera matcher med bruten näsa, och för att klara av den ytterst besvärliga uppgiften tvingades han bära ett speciellt skydd. Det skydd eller snarare den mask som Ola Lindgren bar under dessa matcher har gjort att särskilt många minns honom. Numera är det inte tillåtet att spela med en sådan mask som Ola Lindgren hade under VM turneringen 2001. Reglerna har ändrats och nu får en skadad spelare vackert vänta på att skadan är läkt.  

Ola Lindgren tränar Kristianstad med flera lag

Efter åren som aktiv spelare, började Ola Lindgren, precis som flera av sina kollegor som tränare. Under åren 2008–2016 delade han ansvaret som förbundskapten för herrarnas handbollslandslag tillsammans med en annan stor profil, nämligen Staffan Olsson. Parallellt med detta var han även tränare för elitserieklubben Kristianstad och var en starkt bidragande faktor till att Kristianstad kunde vinna inte mindre än fyra raka SM-guld. I januari 2019 tog dock sagan slut då Ola Lindgren fick sparken av Kristianstad och ersattes av Ljubomir Vranjes, en annan profil inom handbollen. 

Innan Ola Lindgren började träna Kristianstad var han även tränare i den tyska proffsligan och tränade Nordhorn. Han hade även en kort sejour i Rhein-Neckar Löwen, som han dock också fick sparken ifrån. Han fortsatte dock att få lön av klubben i drygt ett års tid.

Ola Lindgren och hans familj

Ola Lindgren har flera barn. Han bodde i många år i Halmstad men bor numera i Karlskoga där han har flickvän och en liten son. Som så många andra kända idrottsmän skrivs det om Ola Lindgren på flashback, men som alla vet får man ta denna sida och dess information med en nypa salt. Det är till stor del personers privata åsikter som kommer fram och faktagranskningen nog får sägas vara begränsad. 

En intressant anekdot är dock att det vid auktion förekommit objekt med anknytning till Ola Lindgren. Ola Lindgren får dessutom finna sig i att förväxlas med Ola Lindgren, en annan storhet i svensk idrott, men denne Ola Lindgren verkar inom golf. Utöver dessa båda finns det även en Ola Lindgren Grave som är känd inom musiken. Därtill många mer anonyma svenskar som också lystrar till namnet Ola Lindgren.

Dr Ola Lindgren – inte handbollens Lindgren

Utöver ovan nämnda personer som heter Ola Lindgren, finns det även en doktor Ola Lindgren. Denne verkar dock som överläkare och doktor med Lunds universitet som bas. Doktor Ola Lindgren är verksam inom endokrina området, hud, reproduktion och ögon. I likhet med handbollens Ola Lindgren verkar han med andra ord vara en person som är skicklig på flera områden. 

Vi kan alltså konstatera att det finns flera kända och säkert ännu fler okända skickliga personer med namnet Ola Lindgren som är bosatta i Sverige. Det vi dock kan enas om är att den klart mest kände är den legendariske handbollsspelaren, förbundskaptenen och sedermera tränaren Ola Lindgren, en grundbult i Bengan Boys fantastiska lagmaskin, som gav oss ståpäls under de underbara åren på nittiotalet och tjugohundratalets början.

Ola Lindgrens bästa:

  • VM-guld – två stycken
  • OS-silver – tre stycken som spelare och ett som tränare
  • Fyra SM-guld med Kristianstad
  • Mer allround som spelare än de flesta

Related Posts