Tomas Eneroth – metallarbetaren som blev infrastrukturminister

by Mattias Holmgren

Tomas Eneroth är socialdemokratisk riksdagsman från Växjö som vill ha direkt kontakt med väljare och gillar raka rör och tydlighet i sakfrågor. Något som har gett honom mycket ros men även ris.

Kort om Eneroth, Tomas:

Visste…Älskar fotbollslaget Öster?
du…Medan hans fru Sofia håller på AIK?
att…Stjärntecken är Skytt?
Tomas…Spelar trumpet?
Eneroth…Varit medlem av Sveriges riksdag sedan 1994?

Från utbildning till familj och minister

Tomas är född 1966 i Tumbo församling i Södermanland. Han är till yrket metallarbetare men har även en utbildning från högskolan i Växjö inom statsvetenskap och sociologi. Under sin tid i SSU skrev han boken “Egenmakt och social ekonomi”. Tomas har tidigare även varit ordförande i Lernia under fem år. Han är gift med Sofia Eneroth och tillsammans har de bildat familj och skaffat sonen Jesper Eneroth.

Tomas har varit medlem i riksdagen (för Socialdemokraterna) sedan 1994. När Mona Sahlin avgick som partiordförande för Socialdemokraterna 2011 nämndes Eneroth som kandidat till partiledare för Socialdemokraterna i ett flertal medier. Posten gick dock till Håkan Juholt som inom ett år ersattes av Stefan Löfven. Denne tillsatte Tomas Eneroth som infrastruktur minister, vilket Eneroth var 2017–2022.

I regeringen hade Eneroth sällskap av bland andra:

  • Magdalena Andersson (statsminister)
  • Morgan Johansson (justitieminister)
  • Peter Hultqvist (försvarsminister)
  • Ibrahim Baylan (näringsminister)
  • Anna Ekström (utbildningsminister)
  • Lena Hallengren (socialminister)
  • Ann Linde (utrikesminister)

Tomas Eneroth – en äkta modern minister

Tomas har alltid varit väldigt tydlig med vad han tycker och är precis som de allra flesta politiker väldigt aktiv på sociala medier. Han finns bland annat på Facebook, Instagram (2 142 följare) och Twitter (11 600 följare). Förutom tydliga åsikter har Tomas också varit öppen och personlig med sitt privatliv. 

Efter ett cancerbesked har cancer fortsatt att vara ett ämne som berört Tomas på många olika plan. Vid allhelgonahelgen 2019 skrev han på Facebook om cancer och andra sjukdomar som berövar en vänner i förtid och att allhelgonahelgen borde vara en tid för eftertanke och medkänsla. För sin öppenhet och äkthet i detta inlägg fick han mycket beröm och lyckönskningar. 

Tomas Eneroth och knytblusen

Det är närmast omöjligt som politiker att alltid hamna på “rätt” sida i allmänhetens ögon. Kusligt snabbt kan mediadrevet ha förvandlat ett misstag till något ostoppbart. Något två kollegor till Tomas, Mona Sahlin och Håkan Juholt, kan skriva under på. Har man åsikter och brinner för något slår det ofta tillbaka förr eller senare. 

En annan person som hamnade mitt i stormens öga var Sara Danius som 2018 till sist lämnade Svenska Akademien. Tomas var precis som många andra politiker och kändisar upprörda över hur Sara behandlades och valde att fotograferas med en knytblus runt halsen då detta blivit en symbol för att stödja Sara och andra kvinnor som behandlas illa. Tomas blev kallad både hjälte, idiot, sexist och feminist. 

Tomas undrade i ett inlägg på Facebook 2020 var dessa små män kommer ifrån – de som misshandlar, tafsar, förminskar, köper sex, hotar och inte begriper att ett nej är ett nej.

När Tomas en tid senare anklagades för sexuellt ofredande av en kvinnlig kollega slog hans tidigare inlägg självklart kraftigt tillbaka. Tomas förklarade då att han hälsat på kvinnan genom att lägga sin hand på hennes rygg. Det hade inte varit hans avsikt att utsätta kvinnan för obehag och han hade bett henne om ursäkt när han fått reda på att hon uppfattat det så.

En intern utredning inleddes dagen efter händelsen där både Eneroth och den utsatta kvinnan kontaktats för att lämna sina redogörelser av händelsen och den utredningen kom fram till att inte driva ärendet längre.

Tomas Eneroth och framtiden

I Expressen 1 Oktober 2022 avslöjades det att avgående infrastrukturminister Tomas Eneroth skulle lämna riksdagen innan mandatperiodens slut, men att han inte bestämt sig för exakt när detta skulle ske.

Det står alltså skrivet i stjärnorna vad som väntar härnäst för Tomas. Men man kan nog vara säker på att det kommer att både höras och ses när väl något händer. Det enda som är helt säkert är att frukostarna hemma hos Eneroth fortfarande kommer att vara intressanta då Tomas fru Sofia tydligen gillar att bränna in AIK-s emblem i rostat bröd.

Related Posts