Teknologin inom idrott – Domarnas död

by Karl Nordqvist

Teknologin påverkar våra liv mer än vi tror, oftare än vi tror. Vilken reklam vi får upp på våra telefoner är bara ett exempel. Även casinovärlden och idrotten är två branscher där vi ser hur teknologin blir mer och mer inflytelserik.

Hur länge överlever domarna? 

Idrotten har de senaste åren tagit mer och mer hjälp av teknologin för att kunna hjälpa domarna i sportens värld att ta fler korrekta beslut. Metoderna som använts har fått både ris och ros av utövare och publik, men de är tydligt här för att stanna.

Numera tas långt ifrån alla beslut av den person som är avsedd för att ta besluten. Så hur länge kommer egentligen domarna att ha kvar sina jobb? 

Teknologin inom fotbollen 

I fotbollens värld finner vi teknologi i alla de större ligorna. Man använder sig av en målkamera för att bedöma om bollen är över mållinjen, och man använder sig även av VAR (video assistant referee) där domarna kan under matchens gång gå ut till en skärm och se en situation på nytt. VAR introducerades för första gången på den stora scenen under FIFA World Cup 2018 och har sedan dess befäst sin plats i världens största fotbollsturnering. 

Många ligor använder även en semi-automatiserad offside teknologi där man med hjälp av AI snabbt kan bestämma om en spelare är offside eller inte. De assisterande domarens uppgift blir därav mer och mer meningslös. 

Teknologi inom tennis

Inom tennisen har det under en period funnits en metod som kallas “hawk-eye”. Med hjälp av denna metod kan man med hjälp av teknologi avgöra om en boll var in eller ut. Denna metod har man tidigare fått använda tre gånger per set, per spelare, för att inte förstöra rytmen under en match.

Vi har på senare dar dock sett fler och fler turneringar använda sig av en metod där man med hjälp av teknologin avgör om alla bollar är in, eller ut. Om en boll går ut, så ger systemet ifrån sig ett ljud. Denna metod har lett till att vi ser färre och färre linjedomare under turneringar. 

Slutsats

Teknologin kommer att fortsätta utvecklas år efter år, och idrotten verkar bestämt vilja vara med på den resan. Vi ser mer och mer teknologi införas i olika idrotter och den lär inte försvinna i första taget.

Hur länge till vi ser domare på plats under idrottsevenemang är dock en större fråga. Hur länge till ser vi en assisterande domare flagga för offside? Eller hur länge till ser vi en linjedomare i tennis bedöma att bollen är ute?

Related Posts