Gröna Lund – en park för alla

by Mattias Holmgren

Det finns förmodligen ingen svensk som inte vet vad Gröna Lund är, åtminstone ingen stockholmare. Och av de som bor i och omkring Stockholmstrakten kallas den oftast bara för Grönan. Nöjesparken har roat såväl stora som små ända sedan de slog upp portarna den 3 augusti år 1883.

Historien om Gröna Lund

Visste du att historien om Gröna Lund är lite av en Romeo och Julia-saga? Mellan åren 1924-1957 fanns ytterligare en nöjespark på Djurgården. Precis vägg i vägg med Gröna Lund. Den parken hette Nöjesfältet och de respektive ägarna var bittra rivaler. Båda sidor iscensatte många fula knep och hyss för att försöka förstöra för varandra.

Men det hela slutade med en kärlekshistoria. Dottern till Gröna Lunds ägare och sonen till Nöjesfältets ägare blev kära. Ninni Nilsson och John Lindgren gifte sig och nöjesparkerna slogs ihop till en enda. Gröna Lund fick bli det fortsatta namnet.

Är du mer nyfiken på denna romantiska historia så har den faktiskt tolkats på bioduken. Filmen, som hade premiär 2019, heter Eld & lågor. Kanske kan det vara lite roligt att se den innan ditt besök på Grönan?

Parkering och hitta till parken

Gröna Lund ligger vackert vid vattnet på natursköna Djurgården. Huvudentrén finner man från Allmänna gränd. Att hitta parkering vid Grönan kan vara svårt, framförallt sommartid. Vissa dagar och tider är till och med en del av Djurgården avstängd för icke behörig biltrafik.

Du kan försöka hitta parkering kring Strandvägen för att sedan promenera den sista biten till nöjesparken. Det tar ungefär en kvart att gå och det är en vacker sträcka att strosa med mycket grönska. Bland annat går man förbi Nordiska museet och även Biologiska museet.

Om du inte vill krångla med bil, finns många andra bra sätt att ta sig till Grönan på. Du kan cykla, åka buss eller hoppa på spårvagnen. Spårvagn nr 7 tar dig från T-Centralen hela vägen fram till Grönan. Från Karlaplan kommer du också hela vägen fram med buss nr 67. Vattenvägen kan man ta sig med både egen båt eller någon av alla färjor som går bland annat från Slussen, Nacka och Hammarby sjöstad.

Är du morgonpigg eller en Night rider?

Gröna Lunds öppettider passar alla. Oavsett om du är morgonpigg eller en nattuggla. Portarna slår upp på förmiddagen och håller öppet till sen kväll. På hemsidan kan du se platstillgång och aktuella öppettider, men det brukar vara mellan ca kl. 10-22.

Under de sista timmarna innan midnatt förvandlas Grönan, några utvalda kvällar, till en open-air club. Detta koncept kallas för Night rider. Då får man uppleva en pulserande utekväll under bar himmel med neonljus, pop up-barer, street food och livemusik. Självklart kan du även åka i attraktionerna samt utmana alla vänner i 5-kamp.

Känner ni för att starta Night rider-kvällen något tidigare med några drinkar eller en middag, går även det att boka till. Här finns alltså alla ingredienser för en rolig utekväll. Om ni dessutom vill förlänga kvällen inpå småtimmarna ska ni se till att boka in er på “After Party Playground”. Det är Night riders alldeles egna efterfest och enligt Gröna Lunds utsago kommer den att bli episk.

Konserter på Grönan

Är musik din grej, så är även Grönan din grej. Varje säsong uppträder en mängd med bra artister och olika band. Och det är faktiskt något alldeles extra att få uppleva musik i denna miljö. Mitt bland karuseller, sockervadd och under Stockholms sommarhimmel. På deras hemsida kan du se aktuellt konsertprogram. Det brukar finnas något för alla musiksmaker.

Höst och vinter på Gröna Lund

Gröna Lund brukar slå upp portarna för säsongen i april. Sedan hålls det öppet till slutet av september. Men ibland har de extra öppet vid speciella tillfällen. Ett sådant är vid Halloween.

På Halloween pyntas hela parken i läskig klädnad. Lustiga huset blir Olustiga huset. Spöken, gastar och andra läskiga monster flyttar ut från sina inomhusvisten för att driva omkring och skrämmas på området.

En månad under vintern kommer parken förvandlas till ett Winter Wonderland. Med inspiration från Narnia och Alice i Underlandet får man då uppleva ett helt annat Gröna Lund. För lite mer partykänsla är det sen bara att checka in på deras after-ski. Hej vinterland!

Boka Gröna Lund

Alla borde någon gång boka ett besök på Gröna Lund. För Grönan är sannerligen en park för alla. För stora som små. För den som älskar att snurra eller som gläds av höjder. För gottegrisen och för musiknörden. För partygänget, AW:n med jobbet eller bara för att ha en mysig dag med familjen.

Related Posts