Bä Bä Vita Lamm: En Klassisk Barnvisa som Lär och Underhåller

by Karl Nordqvist

Vad är “Bä Bä Vita Lamm?”

“Bä Bä Vita Lamm” är en välkänd barnvisa i Sverige. Den är baserad på den engelska barnvisan “Baa, Baa, Black Sheep”. Men varför sjunger vi om vita lamm i Sverige istället för svarta? Bra fråga! Vit färg används ofta som symbolism för oskuldsfullhet och oskyldighet, vilket kan vara varför det svenska ordvalet skiljer sig från originaltexten.

Vem skrev “Bä Bä Vita Lamm?”

Namnet på personen som ursprungligen skrev denna sång är okänt, men vi vet att dess rötter går tillbaka till 1700-talets England. Den svenska versionen har varit i rotation i många generationer, och är älskad av barn över hela landet.

Årtal Ursprungsland Svensk Tolkning
1700-talet England Oklart
1950-talet Sverige Gjort populär genom barnprogram
2000-talet Sverige Handlar fortfarande om vita lamm

Varför älskar barn “Bä Bä Vita Lamm?”

Det är en enkel och sött melodisk sång som barn lätt kan sjunga med i. Dessutom, vilket barnälskar inte ulliga små lamm? Den har en lugnande kvalité, vilket gör den perfekt för sänggåendet.

Hur går melodin på “Bä Bä Vita Lamm?”

Det roliga med barnvisor är att de har en tendens att variera något beroende på vem som sjunger dem. Men grundmelodin till “Bä Bä Vita Lamm” är generellt den samma. Vill du höra den? Tyvärr kan jag inte sjunga här men jag kan dela med mig av texten:

  • Bä, bä, vita lamm, har du någon ull?
  • Ja, ja, kära barn, jag har säcken full.
  • Helgdagsrock åt far och söndagskjol åt mor
  • Och två par strumpor åt lille, lille bror.

Fångade vi din nyfikenhet? Nästa gång du sjunger denna klassiker med dina barn eller barnbarn, kommer du ha lite extra att dela med dig av!

Related Posts