Pia Hultgren – en mycket väderintresserad meteorolog

by Mattias Holmgren

Bästa samtalsämnet i alla lägen – vädret! Funkar alltid som kallprat – på busshållplatsen, i kassakön eller i fikarummet med kollegan som du inte känner så bra. Man kan prata om hur vädret är, men också om hur det ska bli. Alla tittar på väderleksrapporten och därför är det inte så konstigt att meteorologerna på TV blir både välkända och folkkära. En av dem är meteorolog Pia Hultgren, även känd som Väder-Pia.

Snabbfakta om Pia Hultgren

Yrke?Pia Hultgren arbetar som meteorolog på Sveriges Television.
Ålder?Pia Hultgren är född 1966 i Sollentuna.
Var?Pia Hultgren bor med sin make på Lidingö i Stockholm.
Familj?Pia Hultgren är sedan 2011 gift med Erik Lindgren, född 1967. Två bonusbarn, inga egna barn.

Väderleksrapporten – numera baserad på vetenskap

Förr i tiden fick den som ville veta något om hur vädret skulle bli förlita sig på Bondepraktikan, en skrift som hade stor spridning bland folket. Den förmedlade bland annat väderprognoser som  till största delen var baserade på folktro. Där kunde man till exempel få veta att “så mycket dimma som det är i mars, så mycket regn blir det vid midsommartiden.” Eller om det regnade på sjusovardagen (27 juli), så skulle det regna i sju veckor.

Den 9 mars var de “Fyrtio martyrernas dag.” Namnet kommer från en berättelse från 300-talet där 40 kristna soldater dömdes av kejsaren att stå på isen, var och en spritt språngande naken, tills de frös ihjäl. Som vädret var den dagen, skulle det förbli i 40 dagar till. Och så fortsätter förutsägelserna i samma stil hela året.

Numera har vi förmånen att få väderprognoser som är mer vetenskapligt baserade och som dessutom förmedlas och tolkas av kunniga och välutbildade meteorologer. En av dessa meteorologer är Pia Hultgren, som i många år har presenterat och kommenterat väder på Sveriges Television.

Pia Hultgren – från segling till väder

Pia Katarina Hultgren är född och uppväxt i Sollentuna. Då hette hon Söderberg. Efternamnet Hultgren har hon från sitt första äktenskap. Redan som 9-åring började Pia Hultgren på seglarskola och det blev sedan sommarens aktivitet i flera år tills hon själv blev seglingsinstruktör. Det var denna utomhusaktivitet som gjorde att hon blev väderintresserad. 

Det första steget på vägen mot sitt nuvarande yrke blev därför en kvällskurs i meteorologi vid Stockholms universitet. Efter denna kurs var hon ordentligt fast i sitt intresse och började studera till meteorolog året efter. Hon tog sin examen vid Uppsala universitet. Efter det har hon också avlagt en licentiatexamen vid Stockholms universitet. Avhandlingen “Triggering of convection” är skriven inom ämnet dynamisk meteorologi.

Pia Hultgren – major inom försvaret

Pia Hultgren påbörjade sin yrkeskarriär som meteorolog inom Försvarsmakten. Hon anställdes där 1990 och tjänstgjorde sedan som meteorolog på flera flygflottiljer runt om i landet. När hon lämnade Försvarsmakten 2007 hade hon majors grad.

Vikarie önskas till Sveriges Television

2006 sökte SVT en vikarie för den välkände meteorologen Pererik Åberg. Pia sökte och fick jobbet. 2007 började hon på SVT som meteorolog och blev snart en välkänd TV-profil. Oftast syns förstås Pia Hultgren i TV-rutan när hon presenterar väderleksrapporten. Där är hon känd för att ha en snygg, klassisk klädstil. 

I sitt arbete uppskattar Pia den positiva respons hon får från de människor hon möter, det ger inspiration. Hon gillar också att vara den som tolkar och på ett tydligt sätt förmedlar hur vädret ska bli. Men annars har hennes favorituppdrag blivit att ta fram lokala prognoser vid olika evenemang, särskilt utomhussporter. Så har hon till exempel i många år bevakat och kommenterat vädret under Vasaloppet. 2013 och 2014 var hon meteorolog i programmet Mitt i naturen och 2010 bevakade hon vädret under kronprinsessbröllopet. 

Pia Hultgren – intresset för segling finns kvar 

Pia Hultgren har aldrig övergivit seglingen, det finns kvar som hennes stora intresse. Intresset delar hon med sin man Erik Lindgren. Inte så konstigt kanske att de träffades under havskappseglingen Gotland runt. Efter det har makarna gjort många seglingsturer tillsammans, både korta och riktiga långseglatser. 

Pia Hultgren är även idrottsintresserad och när hon befinner sig på landbacken så är det bland annat hundpromenader och löpning som gäller. Pia Hultgren kan stoltsera med ett SM-silver i maratonlöpning och hela sju genomförda vasalopp.

Meteorolog Pia Hultgren – var finns mer information?

  • Facebook: Pia Hultgren
  • Instagram: vaderpia
  • Flashback: diverse trådar
  • Google: många bilder

Related Posts