Ack Värmland – du sköna, du knasiga land

by Mattias Holmgren

När Ulf Malmros gör komedi brukar den utspela sig i Värmland och den här gången gick han “all in” och lät Värmland figurera även i titeln. Med tunga värmländska namn som Mia Skäringer och Bengt Alsterlind lockade han miljoner till TV-apparaterna. Det blev roligt som bara tusan! Men blir det en säsong 3 och säsong 4?

När sändes Ack Värmland?Säsong 1 sändes 2015, säsong 2 sändes 2017.
Vem regisserade?Regissören hette Ulf Malmros
Hur många avsnitt hade serien totalt?Serien hade 20 avsnitt
Var kan man se serien?Man kan streama den online på TV4 Play, men man kan också köpa säsong 1 och säsong 2 på dvd

Ack Värmland – vad handlade den om?

Ack Värmland kretsade kring en familj i en bruksort i Värmland. Säsong 1 inleddes med att Anette avskedades från brukets personalmatsal och fick då idén att starta en fotvårdssalong tillsammans med sin 20-åriga dotter Fanny. De anställde Sol-Britt. Det framkom att både Fanny och Anette var gravida med sina hopplösa pojkvänner. Fanny och Ola blev till slut bostadslösa och fick flytta in till Anette och Pontus. 

I säsong 2 hade barnen fötts och det väntades dubbeldop. Sol-Britt startade en blogg för att bli värmlänning fullt ut och Janne och Sol-Britt gifte sig. 

Serien fick blandade recensioner men hade en trogen följarskara. Ulf Malmros hintade om att TV-serien kanske skulle få en säsong 3, men än så länge verkar de planerna ligga på is. 

Skådespelare i Ack Värmland: 

 • Ida Hallquist som Fanny
 • Johan Östling som Ola, Fannys pojkvän
 • Mia Skäringer som Anette, Fannys mamma
 • Björn A. Ling som Pontus, Anettes pojkvän
 • Sussie Eriksson som Sol-Britt
 • Tomas Tjerneld som Janne, Fannys pappa
 • Hanna Ingman som Bea, Fannys kompis
 • Bengt Alsterlind och Lotta Tejle som grannparet

Ida Hallquist och Idol

2022 fick Ida, som spelade Fanny, chansen som så många unga i Sverige drömmer om – en guldbiljett och inträde till att vara med i Idol! Hon gjorde detta med den äran, under hösten har hon underhållit oss med låtar som exempelvis “Show me love” av Robyn. 

Den 7 november fick hon slutligen lämna tävlingen, men hon sa till journalisterna att hon aldrig upplevt en så stor kärleksbombning i hela sitt liv som när hon medverkade i programmet, bara möjligen när hon kramat sina två små döttrar … Hon är alltså folkkär på fler plan än som skådespelare!

30 november 2022 lade hon ut en bild på sig och Johan Östling på Instagram och skrev “säsong 3 av Ack Värmland comin’ up” men detta var troligen ett skämt. Det fick väckte dock hoppet hos många om att få se fortsättningen på denna populära serie.

Filmproduktioner vi minns om att vara ung på mindre samhällen:

 • Fucking Åmål
 • Farväl Falkenberg
 • Masjävlar
 • Populärmusik från Vittula
 • Jalla! Jalla!

Ack Värmlands regissör och manusförfattare – Ulf Malmros

“Gräv där du står!” är en devis som mången manusförfattare fått rådet att göra och sällan har väl detta anammats bättre än av Ulf Malmros. Han växte nämligen upp i bruksorten Molkom i Värmland, där flertalet av hans filmer och serier utspelar sig, så även Ack Värmland.

Ulf har varit verksam som filmskapare sedan sent 80-tal och har tagit en plats i den svenska filmhistorien. Han fick en guldbagge för bästa regi för ”Tjenare kungen” och så en guldbagge för bästa manus för ”Bröllopsfotografen”. Han är gift med kostymören Jaana Fomin, som är den andra manusförfattaren till Ack Värmland.

Filmer som Ulf Malmros regisserat:

Related Posts