Hur sätter man in en tampong?

by Mattias Holmgren

Att påbörja resan mot vuxenlivet innebär många förändringar i kroppen. För personer med en livmoder innebär det ofta att man får mens. Det skiftar väldigt mycket hur gammal man är när mensen kommer, men allt från 8-årsåldern till slutet av tonåren är vanligt. Att få mens kan väcka många frågor, kring både mensskydd och kroppen. 

Ett vanligt mensskydd är tampong. Men hur sätter man in en tampong? Det kan kännas läskigt att använda tampong för första gången. Det finns dessutom många olika sorter att välja mellan. Som så mycket annat i livet kan du behöva prova dig fram till vilken sort och märke som passar dig bäst.

Tips på hur man sätter in en tampong

Det finns informativa filmer som visar hur du gör, om du söker på exempelvis “hur sätter man in en tampong video”. Här under följer en kort steg för steg guide. 

  • Tvätta händerna. Du vill inte råka få in bakterier i underlivet. 
  • Tampongen ska in i vaginan. Det är hålet mellan urinröret och anus. Du kan känna med ett finger så du vet var vaginan sitter. 
  • Ta av plasten runt tampongen.
  • Tampongen ska föras in i vaginan, uppåt och bakåt. Det kan vara hjälpsamt att sätta upp ena foten på toalettstolen för att få rätt vinkel.
  • Änden med snöret ska vara utåt, så att snöret hänger ut ur vaginan. Detta är för att underlätta när du ska ut tampongen. 

Om det gör ont eller känns väldigt torrt ska du inte fortsätta. Tamponger är inte för alla och det finns en mängd olika skydd att välja på.

Hur sätter man in en tampong med hylsa?

Det finns tamponger som har en hylsa för att underlätta insättningen. Med dessa för du in hylsan en liten bit i vaginan och trycker sedan ut tampongen. Då kommer den ofta rätt. Dra sedan ut hylsan och släng den. Hoppas att du har fått svar på frågan “hur sätter man in en tampong rätt”!

Det finns mycket information om mens, pubertet, kroppen och samliv på din ungdomsmottagning. 

Related Posts