Hur mycket tjänar en mäklare?

by Mattias Holmgren

Idag kan man knappt röra sig i en stad utan att se reklam för diverse mäklarfirmor och bilder på glada mäklare som lovar att sälja ditt hus på nolltid. Det verkar finnas mäklare i varenda liten by, redo att sälja bostäder på löpande band. Så är det förmodligen inte, men det ger ändå känslan av att mäklaryrket är både populärt och lukrativt. 

Vad är det som är så lockande med mäklaryrket? Är det att hjälpa människor att hitta sin drömbostad? Eller är det kanske lönen som lockar? Hur mycket tjänar en mäklare i månaden?

Precis som i andra yrken varierar det kraftigt hur mycket man tjänar, mellan olika företag och hur lång erfarenhet man har, men i snitt tjänar en mäklare cirka 40 000 i månaden, enligt Statistiska Centralbyrån. 

Hur mycket tjänar en mäklare i Sverige och USA?

Hur mycket man tjänar är även beroende på var i världen man arbetar. Det finns mäklare i Dubai som enbart säljer lyxjakter till superrika prinsar och det finns småstadsmäklare som kränger villor i Markaryd. De två grupperna tjänar givetvis inte lika mycket.

Om du inte vill flytta till Dubai kanske du är nyfiken på hur mycket en mäklare tjänar i Stockholm. Även här varierar det beroende på vad mäklaren säljer, om hen är kvinna eller man och hur många års erfarenhet hen har. SCB rapporterar att mäklare tjänar allt från 30 000 hela vägen upp till 200 000 i månaden. Ett stort spann, minst sagt. 

I USA finns riktiga supermäklare som tjänar upp till två miljoner kronor om året i provision. Reglerna och yrket är lite annorlunda där, men det verkar onekligen finnas en marknad för att sälja lyxvåningar. Hur mycket en mäklare tjänar på en försäljning där kan vara flera hundra tusen.

Related Posts