Fössta Tossdan i Mass: En Traditionell Högtid

by Karl Nordqvist

Förklaring av Fössta Tossdan i Mass

Fössta tossdan i mass är en urgammal svensk tradition som firas i vissa delar av landet, speciellt i Skåne. Frågan är, vad betyder det egentligen?

Ursprung och Betydelse

Ursprungligen kommer termen “fössta tossdan i mass” från den gamla benämningen på skördetiden som började i augusti. “Fössta” betyder första, “tossdan” betyder torsdagen och “mass” betyder månaden Mässhake, den gamla benämningen på augusti. Alltså, fössta tossdan i mass, betyder med andra ord ‘första torsdagen i augusti’.

Enligt traditionen skulle alla jordbrukare ha påbörjat skörden innan denna dag.

Term Betydelse Ursprung
Fössta Första Svenska
Tossdan Torsdag Svenska
Mass Mässhake (Augusti) Svenska

Firande och Tradition

Firandet av fössta tossdan i mass varierar mellan olika delar av landet. I Västra Götaland, innebär traditionen att man klär ut sig och driver boskapen till marknaden, medan skåningarna firar med en stor fest och marknad.

Är Fössta Tossdan i Mass en allmän helgdag?

Nej, det är det inte. Men det är en stark lokal tradition och firas därför av många.

För att summera, fössta tossdan i mass är inte bara en dag för bonden att påbörja sin skörd men också en historisk dag som fortfarande firas av många människor inom Skåne och andra delar av Sverige.

Det ger oss en inblick i hur livet kan ha sett ut i gamla tider och är dessutom en lustig påminnelse om de gamla benämningarna av dagar och månader. Så varför inte fira det, nästa gång första torsdagen i augusti kommer rund? Det kunde vara ganska kul!

Related Posts