För de flesta är han nog mest känd som Ragnar Vanheden i Jönssonligan. ”Lysande Sickan!”, du läste det säkert med hans röst i huvudet, eller hur? Med sitt speciella manér seglade han in i den svenska populärkulturens kanon. Det hade troligtvis inte hänt om det inte var för skådespelaren Ulf Brunnberg.
Snabbfakta om Ulf Brunnberg
Född | 7 april 1947 |
Familj | Före detta fru Gunilla Brunnberg och dotter Lovisa Brunnberg |
Yrke | Skådespelare |
Aktiva år | 1968 – |
Ulf Brunnbergs tidiga år
Med tanke på hans ikoniska stockholmska dialekt som Vanheden kanske det inte är förvånande att Ulf Brunnberg är uppvuxen i just Stockholm. Han växte upp med sin pappa då föräldrarna skildes när Ulf var 11 år. Senare utbildade sig Ulf vid både Calle Flygares Teaterskola och Balettakademin i Stockholm.
Ulf Brunnberg har även en bror som flyttade från Sverige, över Atlanten, till Kalifornien där han blev en framgångsrik företagare. Brodern avled tragiskt vid 70-års ålder och lämnade efter sig ett stort arv. Det gick i sin helhet till Ulf Brunnbergs brorson men inte innan denne hade ringt upp Ulf och erbjudit honom en del av arvet. Detta tackade dock Brunnberg nej till – han tyckte att brorsonen skulle få rubb och stubb. Sagt och gjort, den då 29-åriga brorsonen fick det stora arvet som bland annat innefattade bostäder i både Stockholm och Kalifornien.
Bröderna Brunnberg nådde alltså framgångar båda två. Många som hör namnet Brunnberg tänker nog även på den kända journalisten Kerstin Brunnberg. Mellan henne och bröderna finns däremot ingen relation – Kerstin Brunnberg är inte släkt med Ulf Brunnberg.
Skådespelarkarriären
Ulf Brunnbergs absolut mest kända roll är alltså Ragnar Vanheden i Jönssonligan-filmerna. Men redan innan filmerna med Jönssonligan hade Brunnberg en lång karriär både inom tv, film och teater. Vad många inte vet är att han i slutet av 60-talet till och med medverkade i en svensk porrfilm – dock bara som en bakgrundsdansare. En viktig del av hans karriär var åren på Folkan, en teater på Östermalmstorg i Stockholm. Där spenderade han 14 år vilka han senare sagt var de lyckligaste i hans liv.
1981 kom den första filmen med Jönssonligan – Varning för Jönssonligan – där han tillsammans med Gösta Ekman och Nils Brandt utgjorde den klassiska trion. Totalt blev det 8 filmer med Jönssonligan.
Den omåttligt populära rollen Dynamit-Harry, spelad av Björn Gustafson, tillkom inte förrän i den andra filmen. Man kan säga att Björn Gustafson på sikt ersatte Nils Brandts roll Rocky och Björn är nog för de flesta mer förknippad med den klassiska trion än vad Brandt är.
Livet och kontroverser efter Jönssonligan
På senare år har Ulf Brunnberg för flera inneburit en ibland kontroversiell karaktär och många kanske inte känner igen den skojfriske Vanheden. Under Ulf Brunnbergs medverkan i tv-programmet Stjärnorna på slottet fick tittarna exempelvis se en mer allvarlig Brunnberg som berättade om hur han blivit misshandlad som barn och om den ångest han lider av.
Ulf Brunnbergs dotter övertalade honom att vara med i programmet när han själv var tveksam. Hon tyckte att det skulle kunna motbevisa de förutfattade meningar – färgade av hans roll som Vanheden – som svenska folket eventuellt hade om Brunnberg.
En kontrovers kom i och med nyheterna från 2021 om att den klassiska tv-serien Vi på Saltkråkan skulle nyinspelas som film. Ulf Brunnberg gjorde en del kontroversiella uttalanden om projektet där han tyckte att det var för politiskt korrekt (i intervjuer har han sagt att vara politiskt korrekt innebär att vara en fegis).
Ulf Brunnberg har diskuterat sin syn på politisk korrekthet i flera forum, bland annat i mediekanalen Riks som tillhör Sverigedemokraterna (SD). Där kritiserade han både hur invandringen i Sverige och svenskarnas skattepengar har skötts. Det ska dock sägas att han inte är affilierad med partiet.