Håll koll på din katt med en GPS-sändare

by Karl Nordqvist

Oavsett om du är hundälskare eller kattälskare så kan vi nog alla vara överens om att våra älskade husdjur ger oss en enorm glädje i livet. Dock kan denna glädje snabbt förvandlas till ångest eller sorg när vår lilla älskling har stuckit iväg på äventyr genom en öppen dörr eller blivit bortskrämd och inte kunnat hitta tillbaka hem.

Tack vare teknikens framfart så finns det idag många olika sätt att hålla koll på ditt husdjur och för att lättare kunna hitta det när det är på rymmen. Genom ett GPS-halsband eller genom att helt enkelt fästa en GPS katt sändare till din lilla älsklings vanliga halsband så kan du enkelt spåra det genom din mobil eller dator. Utöver att spåra vart ditt husdjur håller hus någonstans så finns det idag även olika sändare som också kan hålla koll på ditt husdjurs hälsa lite på samma sätt som en Fitbit fast för din hund eller katt.

Varför ska jag använda en gps-sändare till min katt?

Nu kanske du tänker att en gps-sändare kanske låter som något som passar bättre på ett större djur som en hund eller kanske till och med en häst, framförallt om du har en inomhuskatt. Dock finns det flera anledningar till att överväga att skaffa en sändare även för din katt.

Har du en kisse som är väldigt nyfiken och konstant försöker att ge sig iväg på äventyr så kan det vara en bra idé att överväga en sändare så att du kan hitta den igen om den sticker iväg.

När det gäller utomhuskatter så finns det flera anledningar till att en katt kan försvinna. Kanske har hen hamnat i bråk om revir med en annan katt eller kanske har din lilla älskling råkat ut för en olycka. För tyvärr är det ju så att det finns många faror som lurar utomhus för en katt. Med hjälp av en sändare så kan du spåra din katt om denne skulle försvinna så att du snabbare kan hitta den. 

Vissa sändare har också olika funktioner som kan ge dig en översikt över ditt husdjurs hälsa och kan ge dig varningar om något verkar vara fel, till exempel om katten har råkat bli inlåst i en varm bil eller liknande. Notera dock att dessa typer av sändare ofta kostar några slantar mer än om du bara köper en sändare för att spåra vart din katt håller hus.

Vad kostar en gps för katt?

Priset för en sändare kan variera ganska enormt. I regel så kan du räkna med att betala allt från ett par hundringar och ända upp till flera tusen. Som regel så kan du räkna med att behöva betala mer för en riktigt pålitlig sändare och sedan lite mer om du också vill ha en sändare med andra funktioner såsom stegräknare, pulsmätare och varning för överhettning.

Vissa mer budgetmedvetna djurägare har också valt att använda sig av GPS-sändare som egentligen inte är menade för just djur. Ett exempel på detta är till exempel Apples Airtags. Apple själva rekommenderar inte att djurägare använder deras Airtags för sina husdjur men det finns flera djurägare som använder dem både på sina hundar och katter. 

Väljer du däremot en gps som faktiskt riktar sig mot just djur så kan det även här variera väldigt stort. Tyvärr så är det så att ju mer du betalar för din sändare, desto mer pålitlig är den så det kan löna sig att spendera några hundringar extra på att få en bra sändare till din lilla älskling.

Vad bör man tänka på innan man köper en GPS till sin katt?

När det gäller GPS-sändare så finns det flera olika varianter som funkar för allt ifrån mindre djur såsom katter, små hundar eller kaniner, men även sändare som fungerar för större djur såsom hästar och kor. Vad som är viktigt att komma ihåg dock är att det inte alltid är så att alla sändare fungerar för alla typer av djur.

Det finns till exempel större sändare som fungerar alldeles utmärkt för en större hund eller en häst eller ko, men som i samma veva är alldeles för stor och tung för en katt eller en kanin.

Utöver storleken så är även batteritiden väldigt viktig att ha i åtanke. Även här kan det svänga ganska rejält med vissa sändare som klarar sig ett par timmar innan de behöver laddas medan det finns andra som kan klara sig i flera dagar eller veckor.

Är ditt husdjur kanske lite äldre eller överhuvudtaget inte särskilt aktiv så är det kanske okej att ha en sändare med kortare batteritid. Men om du däremot har en nyfiken kattunge som konstant vill ge sig ut på äventyr så kan det vara bättre att investera i en sändare med lite längre batteritid.

Något annat som kan vara viktigt att hålla koll på är huruvida sändaren är vattentålig eller ej. 

Förvisso är det kanske mindre vanligt för katter att vilja ta sig ett dopp i närmsta sjö, men kanske är det så att det börjar regna eller så är det snö och rusk när din kisse sticker iväg. I det här fallet så är det viktigt att sändaren är vattentät så att den inte slutar att fungera innan du har hittat din lilla älskling.

Related Posts