Mörkerkikare – Jakt mitt i natten

by Karl Nordqvist

Det är många som tar jägarexamen och får ett stort intresse för jakt. Att jaga på dagtid är givetvis redan det mycket spännande. Dock finns det inte mycket som slår ett jaktpass mitt i natten. Här får du verkligen uppleva naturens kraft och den stora spänningen att vara jägare.

För att allt ska bli så bra som möjligt måste du dock ha rätt utrustning. Det hela börjar med valet av rätt vapen för jakten. Efter det övergår det hela till olika tillbehör och produkter som gör jakten enklare. Här ska vi tala om jakt mitt i natten och mörkerkikare.

Vad är en mörkerkikare

För det första syftar kikare i det här fallet på två olika saker. Det kan antingen vara en mörkerkikare du håller direkt i handen. I andra fall kan de också vara ett mörkersikte som du fäster direkt på ditt vapen, förslagsvis hagelgeväret.

Om det är en handhållen mörkerkikare vi talar om, kan den naturligtvis också användas för jakt. Dock kommer den också att fungera för många andra olika sysslor då du behöver något du ser bra med i mörka miljöer.

Nackdelen med en mörkerkikare vid jakt, är att den inte sitter direkt på vapnet som ett mörkersikte. Det gör då att du inte kan använda den vid skytte. Dock finns det många som använder samma namn och kallar de sikten som sitter på vapen för mörkerkikare.

Hur fungerar en mörkerkikare

Oavsett om det handlar om ett sikte du fäster på ditt vapen eller en handhållen kikare, fungerar de precis på samma sätt. De använder sig av en teknik som vi kallar “night vision”, nattseende.

Här fungerar det genom att använda en mindre ljuskälla, för att sedan förstärka ljuset och därigenom skapa en tydlig bild i kikaren. Den här tekniken skiljer sig då mot värmekamera på det sätt att nattseende inte fungerar utan ljuskälla.

Hur som helst finns idag en ljuskälla inbyggd i de flesta mörkerkikare. Något som gör att de fungerar och blivit användbara även i kolsvarta miljöer. Helt enkelt är nattkikare och mörkersikten något som blir ett mycket bra val för dig som jagar på natten.

Mörkerkikare – Olika funktioner och tillbehör

När du sedan funderar på vad du ska använda din mörkerkikare för, vet du också direkt vilka olika funktioner du behöver i den. För många räcker det bra med enbart funktionen att kunna se i mörker. Det medan andra behöver kompletterande funktioner.

En av de mycket populära funktionerna som finns är inbyggd avståndsmätare. Här kan du även nattetid får reda på exakt hur långt det är till ditt mål eller det du kikar på. Vid valet av en mörkerkikare med avstånds mätare blir priset lite högre.

En annan funktion som blivit mycket vanlig är att de finns en inbyggd kamera funktion. Här fungerar det precis som på mobiltelefoner, där det också många gånger finns möjligheter till videoupptagning.

Sist men inte minst finns de yttre tillbehören. I det fallet är det teleskopiska ställningar att fästa din mörkerkikare på. På så sätt slipper du att alltid hålla handen stadig för att få bra videoupptagning eller bilder.

Related Posts